Wednesday, February 1

Pěnění v kuchyni

Pěkně se mi to pěnilo!
Čokoládová pěna je velmi příjemný lehký dezert na mlsání, a tak jsem se rozhodla Vám přiblížit tuhle pochoutku, protože na přípravu je velmi snadná a potom také velmi chutná.
Doslova se rozplývá na jazyku a po celém tom procesu v ústech pocítíte lehké pálení, což jak řekl můj muž, by mohlo být klidně i ve větší míře.

Připravíme si
2 tabulky chilli čokolády, v Apetitu doporučeno 180 gramů čokolády Lindt
150 ml smetany ke šlehání
3 vejce
třtinový cukr, ale může být i řepný
ovoce které máte rádi, doporučeny maliny

V kastrůlku rozpustíme nalámanou čokoládu se smetanou, doporučuji na mírnějším stupni aby se vám čokoláda nepřichytávala. Po rozpuštění necháme čokoládu lehce vychladnout, občasně promícháváme.

Oddělíme si bílky a žloutky. Do chladnější rozpuštěné čokolády přimícháme žloutky a z bílků vyšleháme na nízký stupeň šlehače tuhý sníh, do sněhu zašleháme i cukr. Cukru přisypte podle toho, jak chcete mít pěnu sladkou. Do čokolády lehce vmícháváme sníh po třetinách. Nalijeme do menších nádob. Já jsem použila malé čajové šálky a myslím, že to bylo akorát. Dále můžeme dozdobit ovocem či tmavým kakaem. Umyjeme nádobí aby se maminka nezlobila a pěnu necháme asi tak dvě hodinky uležet. 



A pro pořádek
Proč se čokoláda musí nechat vychladnout?
Pokud bychom žloutky přimíchali těsně po stažení z plotny, žloutky by se nám srazily jako když děláte míchaná vajíčka.

Proč sníh šleháme na nízký stupeň nebo raději ručně?
Nesmíme si zabít hodně vzduchových bublinek, díky kterým je pěna tak nadýchaná. 

Proč používáme kvalitnější čokoládu a nestačí obyčejná čokoláda?
Důležitým prvkem pro použití čokolády při vaření a pečení jsou tuky v čokoládě. Pravá čokoláda by měla obsahovat kakaové máslo. kakaové máslo lze samozřejmě nahradit jinými tuky, bohužel ty mohou nadělat pěknou neplechu, protože se hůře rozpouštějí.
Tak doufám, že uděláte sami sobě nebo někomu radost touhle dobrotou.
Přeji příjemné počínání*

2 comments:

  1. Jak na to tak koukám, hrozí nám přežrání se příští týden!:D

    ReplyDelete